Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Białoruskie piwo

Białoruskie piwa

Białoruskie piwa

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-06-12, 12:59

Białoruskie piwo prezentuje z reguły bardzo dobrą jakość. Kiedyś zdarzały się dla piwa w Białorusi okresy lepsze lub gorsze, dziś gdy browary zostały przejęte przez inwestorów zagranicznych (głównie skandynawskich), standard jest wysoki i stabilny.

W większości restauracji dostępne jest piwo z nalewka, często niefiltrowane, choć zdarzają się jeszcze miejsca, na szczęście coraz rzadziej, zorganizowane na sowiecką modłę, gdzie może paść odpowiedź – Piwa nie ma.

W restauracyjnym menu, w karcie piw, obok nazw i cen, podane zwykle jest również pochodzenie piwa. Obok piw białoruskich będą też piwa rosyjskie i europejskie. Zachęcam oczywiście do wybierania białoruskich zwłaszcza, że wybór jest duży.

Najważniejsze dwa browary w Białorusi to browar Lidzki i Alwaria. Lida produkuje zwykłe jasne piwa (wyjątkiem jest karmelowany Stary Zamek) z których dwa: Klasiczeskoje i Premium, to doskonałe piwa typu lager, pewny wybór. Miński browar Alwaria ma nieco szerszą propozycję. Obok lagera Zołotoje, produkuje ryżową Datę 1864 i absolutny przebój, czyli pszeniczne Biełoje Zołoto. Biełoje Zołoto alwarii to wyśmienite piwo, dla tych, którzy oceniają klasycznie pszeniczne piwo pod kątem aromatu goździków i banów, Biełoje Zołoto sprawdza się pod pod tym względem doskonale.

Dla miłośników pszenicznego piwa polecam jeszcze piwo Reczickoje z Bobrowska, jest dużo słabsze i mniej intensywne w smaku ale przez to doskonałe na tegoroczne upały.

W barach i restauracjach, które oferują piwa niefiltrowane z nalewka, zawsze warto się skusić na tą propozycję, bo piwa są doskonałe. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to że ceny za tą przyjemność są niestety dość wysokie, od 7 do 10 złotych.

 

W przypadku piwa kupowanego w sklepie warto nadmienić, że w odróżnieniu od rynku polskiego mniej popularne są piwa w puszkach natomiast więcej jest butelek plastikowych, oczywiście większość piw sprzedawana jest w butelkach szklanych. Ceny za półlitrowe piwo są zbliżone do polskich, w przeliczeniu na złotówki od 2 do 3,5 złotego.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Re: Białoruskie piwo
#1 — Andrzej
(178.123.4*.**) — 2010-06-18, 13:23

nie ma czegoś takiego jak Bobrowsk, jest Bobrujsk, na dodatek Reczyckaje jest z Rzeczyczy, a nie z Bobrujska

Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)