Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Sasznie białoruskie z twarogiem

Sasznie

Sasznie

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-06-03, 11:33

Liczba sposobów wykorzystania ziemniaka w kuchni białoruskiej jest przeogromna. Bulba to zdecydowanie najważniejszy składnik diety w tym kraju. Co prawda w nowoczesnych przepisach, pod wpływem mody płynącej ze świata, coraz częściej mówi się o tym, aby ziemniaków jeść mniej, ale z drugiej strony, jak podawały ostatnio wszelakie portale internetowe, ziemniak znalazł się w najnowszych planach rozwojowych Chin i ma nie tyle zastąpić ryż, co uzupełnić dietę Chińczyków, tak aby mogli nadal rozwijać się w jeszcze większym tempie. Jestem przekonany, że białoruskie sasznie przypadną Chińczykom do gustu i część z tej nowej potęgi uprawnej ziemniaka zostanie użyta właśnie w ten sposób. A ziemniak pokona kryzys i podbije kolejną cywilizację.

Składniki na 4 osoby:

10 ziemniaków (1,5 kg)
pół szklanki mąki
1 cebula
200g twarogu
2 jajka,
sól, pieprz 

sałata lub pomidory, lub rzodkiewka ze śmietaną

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinkach, odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozmieszać z jednym surowym jajkiem, dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Ziemniaki obrać i utłuc, maksymalnie rozdrobnić widelcem, dodać mąkę, wbić jajko, sól, dobrze wymieszać. Formować placuszki, pośrodku kłaść farsz z twarogu, zaciskać brzegi w kształt jakby pierożków. Po otoczeniu w mące kłaść na gorącą patelnię. Oleju na patelni powinno być na ½ do 1 cm. Olej należy rozgrzać na dużym ogniu ale smażyć sasznie na ogniu średnim. Po obsmażeniu z obu stron (2-3 minut na stronę) sasznie wykładać na papierowy ręcznik dla odciągnięcia nadmiaru tłuszczu. Na szczęście, jako że sasznie robi się z gotowanych ziemniaków, nie ciągną one za dużo oleju.

Sasznie, zwłaszcza o tej porze roku, podajemy z dużą ilością świeżej sałaty lub pomidorów, lub rzodkiewek, oczywiście najlepiej wymieszanych ze śmietaną. Do śmietany, aby osiągnęła nieco winny smak, można dodać odrobinę octu (najlepiej z jabłek).

Sasznie można oczywiście nadziewać także mięsem lub grzybami.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)