Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Ryba duszona w jabłkach

Ryba w jabłkach

Ryba w jabłkach

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-05-23, 11:02

W kuchni białoruskiej ryba nie jest częstą potrawą, ale za to można znaleźć w niej oryginalny przepis na rybę duszoną z jabłkami. Jako że jest to przepis kuchni tradycyjnej, dusi się tu rybę aż do rozmiękczenia ości. W dzisiejszych czasach gdy ryby, pod wpływem mody płynącej z Japonii, jada się surowe albo prawie surowe, postanowiłem przepis ten nieco zmodyfikować. Zamiast dusić wszystkie składniki w brytfance przez godzinę lub więcej, udusimy rybę na patelni pod przykryciem, co zamie ok. 10 minut. Krótsze duszenie ryby ma tę zaletę, że zachowuje ona wiele składników odżywczych. Oczywiście długie pieczenie ryby ma też swoje zalety: rozmiękczone kości zawierają olbrzymią ilość rzadkich minerałów. My postawimy dziś jednak na świeżość i czas. Całość przygotowania od 10 do 15 minut.

 

Składniki:

500 g ryby w kawałkach (ok. 250g na osobę). W zasadzie dowolna ryba (dorsz, flądra, sandacz itd.), która nie ma zbyt wielu ości lub ewentualnie filety.  Ja użyłem karmazyna z powodów kolorystycznych.
1 średnia cebula
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
3 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy

jako dodatek ryż lub młode ziemniaki

 

Przygotowanie: 

Cebulę kroimy cienko w półksiężyce, jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda i kroimy w talarki. Cebulę rzucamy na gorącą oliwę na patelnię i smażymy na dużym ogniu ok. 2 min., aż zacznie nabierać koloru. Dorzucamy jabłka i smażymy razem kolejne 2 minuty na dużym ogniu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dosypujemy sól i pieprz. Kładziemy teraz na patelnię kawałki ryby (nie mieszamy, ryba zostaje na górze). Przykrywamy patelnię szczelnie pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum. Jeśli ryba jest w kawałkach, dusimy ją 10 minut, jeśli są to filety - nie więcej niż 5 minut. Ryż lub ziemniaki powinny być już gotowe, więc nastawiamy je do gotowania na 5 lub 10 minut zanim rozpoczynamy pracę z rybą. Podajemy.


Przepis ten może wydawać się nieco egzotyczny ale pamiętajmy, że tradycyjnie do ryby podaje się cytrynę, dlaczego więc nie można przygotować jej z kwaśnymi jabłkami. Dodatkowo należy zauważyć, iż w ten sposób przygotowujemy rybę podobnie do tego, jak na parze.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Re: Ryba duszona w jabłkach
#1 — morri
(193.23.17*.**) — 2010-11-24, 18:58

Bardzo ciekawy serwis. Nigdy nie miałam zbyt wiele do czynienia z kuchnią białoruską (dochodziły mnie tylko plotki, że tradycyjna kuchnia białoruska to w zasadzie ziemniaki na 1001 sposobów), ale zaprezentowane tu przepisy wyglądają naprawdę zachęcająco; na pewno wypróbuję maczankę i rybę z jabłkami. Bardzo podobają mi się wpisy pana Toczyskiego - są pisane ciekawym językiem, wyczerpujące, treściwe i konkretne.

Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)