Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Kopytka białoruskie

Kopytka białoruskie

Kopytka białoruskie

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-05-15, 14:19

Kopytka białoruskie to niezwykle intrygująca potrawa. Różni się od popularnych kopytek tym, że robi się ją z surowych, startych ziemniaków. Musiałem tego spróbować. Mimo, że przepis w książce „Kuchnia białoruska” zdawał się być zbyt lakoniczny i wieszczący kłopoty zdecydowałem się zaryzykować.

 

Co mówi przepis z książki "Kuchnia białoruska".
Składniki:

12 ziemniaków (na moje oko półtorej do dwóch kilo)
pół szklanki mąki

Przygotowanie:

Do startych surowych ziemniaków dodać mąkę oraz sól i wymieszać. Powstałe ciasto rozwałkować i pokroić na pasma a następnie na kawałki długości 2-3 cm, po czym zapiec w piekarniku w brytfannie posmarowanej tłuszczem. Zapieczone kopytka ugotować i podać ze smażoną cebulą i słoniną.

 

 Jak się wydaje niezwykle proste. Oczywiście komplikuje się natychmiast gdy okazuje się, że pół szklanki mąki nie zagęści startych ziemniaków na tyle aby można było potraktować je jako ciasto do rozwałkowania. Znalazłszy się w kłopotach rzadkiego ciasta musiałem dosypać więcej mąki, a że to nie pomagało dodałem jeszcze kaszy manny. W końcu ciasto stało się na tyle lepkie, że dało się formować kopytka, nie w kształcie takim jak w przepisie ale bardziej podobne do klasycznych kopytek. Potem z zapieczeniem nie było już problemu (w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut) potem odgotowanie w wodzie ok 12 minut. Kopytka zostały podane z podsmażoną cebulką i kiełbasą choć w klasycznym białoruskim przepisie powinna to być to oczywiście podsmażona słonina.

Kopytka smakują świetnie zwłaszcza dla kogoś kto lubi ziemniaki w każdej możliwej postaci, więc zachęcam do podjęcia wyzwania i wypróbowania tego nieco ekstrawaganckiego przepisu. A gdy ciasto, mimo odlania nadmiaru wody, nie klei się to można zagęszczać dodając więcej mąki, kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
kopytka
#1 — er
(78.11.59.***) — 2016-09-10, 10:07

Po starciu ziemniaków trzeba odcisnąć z nich trochę "wody' i dodać tylko tyle mąki, co w przepisie. Pozdrawiam.

Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)