Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Blińczyki, czyli naleśniki. Najlepsze z kawiorem

Blińczyki z kawiorem

Blińczyki z kawiorem

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-05-08, 11:30

Blińczyków nie należy mylić z blinami. Bliny są pulchne a blińczyk to płaski, cienki placek. Taki sam jak naleśnik w kuchni polskiej, crepe we francuskiej.

Naleśnik to potrawa zdecydowanie międzynarodowa. Występuje prawie w każdej kuchni choć wszędzie podaje się ją odrobinę inaczej. Najważniejsze różnice widać w końcowej fazie przygotowania. W polskiej kuchni naleśniki się smaży, w białoruskiej często zapieka w piekarniku (zalane śmietaną w przypadku słodkich lub przełożone cebulką w przypadku tych z mięsem czy grzybami), w zachodnich kuchniach naleśniki się po prostu roluje i je świeże, bez dalszego obrabiania.

Blińczyki można serwować z serem i wędliną, z mięsem, warzywami jak też, a raczej przede wszystkim z kawiorem. Tych ostatnich spróbowałem w grodzieńskiej Artkafe i uzależniłem od ich odurzającego smaku.

Blińczyki z kawiorem to to doskonały sposób na rozpoczęcie uroczystej lub romantycznej kolacji. Przygotowanie blińczyków z kawiorem jest niezwykle proste ale wymaga dopilnowania kilku ważnych detali. Blińczyków z kawiorem nie można zasmażać bo kawioru nie można poddawać działaniu wysokiej temperatury (traci swoje właściwości), podaje się je po prostu jako świeże, zawinięte naleśniki. Muszą one jednak być ciepłe, tak aby mogła się na nich rozpuścić cienka warstewka masła. To wymaga od nas dwóch rzeczy: po pierwsze placki blińczyków muszą być ciepłe, czyli najlepiej świeżo usmażone (w innym wypadku można je odgrzać ale jeszcze przed włożeniem kawioru), po drugie talerz musi być ciepły (zalecam wstawienie pustych talerzy na piętnaście sekund do kuchenki mikrofalowej lub na minutę do piekarnika).

Składniki:
dla czterech osób 
(dla dwóch osób połowa składników choć jajka nie da się podzielić więc należy w takim przypadku wybrać jajko małe)

Placki
1,25 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
4 łyżki smalcu lub masła lub oleju

Nadzienie
Kawior 100 g (Słoiczki są zwykle po 50g więc można użyć jeden czerwony jeden czarny. Gdy używamy tylko jednego najlepiej wybrać czerwony z łososia choć każdy może mieć swoje preferencje)
Masło (cienkie wiórki, zeskrobane z mocno schłodzonej kostki)

Przygotowanie:

Placki:
Mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem, solą i łyżką płynnego tłuszczu, dodać jajko, wymieszać. Patelnie smarować odrobiną tłuszczu i smażyć placki.

Podawanie:
Ciepłe placki smarować cienko kawiorem (pół łyżeczki na blińczyk) i składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Blińczyków nie smażymy a układamy świeże na ciepłym talerzu. Blińczyk przybieramy wiórkiem masła (masło można ewentualnie zawinąć wewnątrz blińczyka).

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)