Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Draniki z wieprzowiną w śmietanie

Draniki ze świerzymi warzywami.

Draniki ze świerzymi warzywami.

Dodatki :: Galeria zdjęć

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-05-01, 14:40

W menu niemal każdej białoruskiej restauracji znajdują się placki ziemniaczane zwane po białorusku dranikami. Nie różnią się one od tych przygotowywanych w polskich domach, nie licząc oczywiście tego, że każdy przygotowuje placki ziemniaczane trochę inaczej (niektórzy ziemniaki trą na drobnej tarce, niektórzy na grubej, niektórzy miksują, niektórzy dodają płatki owsiane itd.)

W białoruskiej kuchni draniki pełnią jednak inną rolę. W Polsce placki są samodzielnym daniem a w Białorusi raczej dodatkiem do potraw. Serwowane są jako tak zwany garnir, czyli podobnie jak frytki czy ziemniaki. Draniki mogą być również używane inny sposób jak na przykład przekładane sztukami mięsa i zapiekane w glinianych garnuszkach albo nadziewane mięsem mielonym ale są to już inne potrawy. Tym razem zajmę się zwykłymi dranikami podawanymi jako skrobiowy dodatek.

Jak więc podaje się draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku?

Po pierwsze z zestawem warzyw: surówki albo warzywa gotowane. Po drugie z grzybami dusznymi z cebulką. Po trzecie z mięsem np. wieprzowiną w śmietanie.

Najbardziej zaskakująca jest oczywiście ta trzecie opcja. Placki ziemniaczane podane z wieprzowiną uduszoną w śmietanie. To wyjątkowe danie napotkałem w przydrożnym barze przy szosie Grodno-Mińsk. Takie właśnie miejsca jak przydrożne bary są najlepsze jeśli szuka się prawdziwej, ludowej białoruskiej kuchni.

Wieprzowina w śmietanie – oczywistość i prostota tej potrawy ujęła mnie głęboko. Są to składniki podstawowe również w polskiej kuchni a jednak bardzo rzadko wykorzystywane razem. To doskonała i prosta w przygotowaniu potrawa, w tym wypadku podawana w zestawie z plackami ziemniaczanymi ale można ją z powodzeniem podać do ryżu czy ziemniaczanego pure.

 

Składniki:
(dwie porcie)

schab wieprzowy (250 g)

1 mała cebula

2 stołowe łyżki śmietany (najlepiej użyć trzydziestki gdyż taka śmietana sama gęstnieje, jeśli chcemy używać 18-stki czy 12-stki albo musimy zgodzić się na to, że sos będzie rzadki albo zagęszczać sos mąką)

sól, pieprz, łyżka oliwy.

 

Przygotowanie:

Należy pamiętać, że potrawa ta powstaje bardzo szybko (5-10 minut) i najlepiej przygotowywać ją na świeżo, tuż przed podaniem. Chodzi tu o miękkość i soczystość wieprzowiny, którą należy smażyć krótko (2 min) na dużym ogniu, i której nie można przygotować zawczasu do odgrzania. Zwykle przygotowując schab w polskiej kuchni tłuczemy go młotkiem i potem długo smażymy aby był miękki, tu musimy postąpić inaczej. Kroimy schab na cienkie paski (grubość i szerokość nie przekraczającą jednego centymetra) i odstawiamy obok. Kroimy cebulę na plasterki. Wszystkie składniki powinny być gotowe przed rozpoczęciem smażenia i znajdować się niedaleko patelni.

Najpierw polewamy patelnię łyżką oliwy i wrzucamy cebulę. Na średnim ogniu pozwalamy cebuli nabrać lekko brązowego koloru. Następnie zwiększamy ognień na duży i wrzucamy paski wieprzowiny. Smażymy często przewracając (nie dłużej niż 2 minuty). Dodajemy śmietanę i zmniejszamy ognień na średni mieszając. Razem ze śmietaną dodajemy pieprz i sól. Po około dwóch minutach jeśli śmietana zgęstniała potrawa jest gotowa, jeśli sos jest rzadki możemy, intensywnie mieszając, oprószyć patelnię kilkoma szczyptami mąki.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Dziękuje za przepis, oby więcej takich.
#1 — Jubus
(212.106.22.***) — 2010-05-04, 22:54

Zawsze lubiłem tradycyjne placki ziemniaczane, ale po wykorzystaniu tego przepisu na draniki z grzybami chyba przerzucę się na nie kompletnie.
Mam nadzieję także, że będziemy mieć okazję częściej widywać takie przepisy. Sam mam nawet książkę kucharską "Kuchnia Białoruska" jeszcze z czasów PRL, ale zależy mi na przepisach ze zdjęciami.

Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)