Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Restoran, kafe czy bar

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-04-23, 14:50

Podróżując po Białorusi z zamiarem poznawania kuchni, można, zwłaszcza na początku, czuć się nieco zdezorientowanym we właściwym rozpoznawaniu nazewnictwa lokali. Na przykład zaskakuje to, że poszukując miejsca na obiad czy kolację zachodzi się do KAFE, czyli, jak nazwa powinna by w polskim tłumaczeniu wskazywać, kawiarni. Okazuje się jednak, że w Białorusi KAFE to w cale nie kawiarnia, ale właśnie restauracja. Lokale gastronomiczne w Białorusi żonglują nazwami RESTORAN, KAFE, a do tego dochodzi jeszcze BAR. Jaka jest między nimi różnica? Najpierw starałem się tę zagadkę rozwiązać sam. Uważnie poszukiwałem różnic, niczym w grze pod tytułem "czym się różnią dwa obrazki". Różnicy nie dało się jednak znaleźć. I w RESTORANIE i w KAFE i w BAR czeka na gości pełna zastawa obiadowa z kieliszkiem na wino i wódkę, prowadzona jest kuchnia przygotowująca wszystko na świeżo, w obu jest pełne menu, obsługa w szatni i przy stole, w dodatku wieczorem na podwyższenie wychodzi orkiestra i zaprasza do tańców.

W końcu, trochę wstydząc się swojej słabej spostrzegawczości, musiałem się poddać i zwrócić o pomoc do przewodnika, Wiktara Sazonoua - "Czym się różni RESTORAN od KAFE?" - zapytałem. Wiktor po chwili zastanowienia odparł - "Niczym". - Po czym zaśmiał się i dodał, że istnieje teoria mówiąca, że różnica jednak istnieje ale jest ona natury podatkowej, czyli, że jeśli ktoś ma szczęście prowadzić KAFE to płaci po prostu mniejsze podatki.

To wyjaśnienie musiało mi wystarczyć bo zauważalnej różnicy, poza oczywiście tym, że każdy lokal jest trochę inny, nie ma. Tak więc ktoś kto podróżuje po Białorusi powinien wiedzieć, że KAFE na szyldzie nie oznacza kawiarni ale normalny lokal gastronomiczny identyczny z restauracją czy barem. Jeśli ktoś poszukuje kawiarni serwującej kawę i ciastka to powinien rozglądać się za lokalem o nazwie KOFIEJNIA, nie ma zbyt wielu takich miejsc ale jedną można spotkać na ulicy Sowieckiej w Grodnie.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)