Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Śledź po białorusku

Arnold Toczyski

Źródło: Białoruskie podróże kulinarne / 2010-04-01, 11:59

Tajemnicą tego przepisu jest oczywiście śledź. Nie może to być zwykły filet wyciągnięty z beczki lub plastikowej tacki. Śledź po białorusku wymaga użycia śledzi litewskich niefiletowanych. Warto się popytać w sklepach rybnych o litwskiego śledzia, a potem podjąć trud filetowania, bo mięso tych śledzi jest delikatne i mięsiste, przerasta jakością wszystkie gotowe filety dotępne na półkach działów rybnych. Następnym niezbędnym składnikiem jest olej lniany. Jak wiadomo Białoruś jest w czołówce światowych potęg w produkcji lnu i używanie oleju wyciskanego z nasion lnu jest specjalnością kuchni białoruskiej. Najlepiej do potrawy użyć oleju białoruskiego, ale można również zastosować polski substytut dostępny w marketach (polski olej jest mniej aromatyczny niż białoruski). Przy okazji moża zapoznać się z dobroczynnym działaniem oleju lnianego opisanym na opakowaniu. Okazuje się, że produkt wyciskany z siemienia lnianego jest nie tylko zdrowy ale nawet leczniczy. Tak więc Śledź po białorusku jest doskonałą okazją do tego, aby wprowadzić olej lniany do naszej diety.

Składniki:
0,75 kg śledzi litewskich (tusze, jeśli śledź cały to 1kg)
1/2 szklanka oleju lnianego
2 średnie cebule
1 paczka białego pieprzu (20g)

Przygotowanie:
Śledzia obrać ze skóry i ofiletować, moczyć pół godziny w zimnej wodzie. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić na talarki. Przygotować litrowy słoik. Śledzia osuszyć i pokroić na kawałki. Na dno słoika ułożyć warstwę cebuli, posypać białym pieprzem, ułożyć warstwę śledzia. Ułożyć kolejną warstwę cebuli, posypać białym pieprzem, ułożyć warstwę śledzia. Układać kolejne warstwy aż do zapełnia słoika. Całość zalać olejem. Słoik postawić w lodówce, po kilku godzinach słoik odwrócić i postawić na zakrętce, trzymać tak przez kilka kolejnych godzin i odwrócić ponownie.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)