Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Gołąbki po białorusku

2011-07-03, 15:19

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. Drugi sposób to gołąbki siekane, czyli mięso mielone zmieszane z ryżem i posiekaną kapustą w formie kotletów. Trzeci to gołąbki z ziemniakami, czyli liście kapusty z nadzieniem ziemniaczanym.

Gołąbki siekane robi się ze świeżej kapusty (ok. pół kilo), odrobiny ryżu (dwie łyżki stołowe ugotowane na półmiękko), mielonej wołowiny lub wieprzowiny (ok. 300 g), do tego dodajemy jedną podsmażoną cebulę i jajko. Masę dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem, formujemy w owalne kotlety, obtaczamy w tartej bułce i podsmażamy. Podsmażone gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu polewamy pół szklanki wody rozmieszanej z łyżką koncentratu pomidorowego i łyżką śmietany, dodajemy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Zapiekamy pod przykryciem 30-40 minut (180 stopni).

Gołąbki z zmienikami robi się podobnie do tradycyjnych. Najpierw należy ugotować na półmiękko główkę kapusty (do kilograma) i oderwać liście. Farsz robimy z ugotowanych, przetartych ziemniaków (5 średnich ziemniaków), podsmażonej cebuli (dwie cebule) i jednego posiekanego jajka na twardo. Składniki farszu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy w liście kapusty (w kopertę). Gołąbki obsmażamy i układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy pół szklanki wody z gotowanej kapusty rozmieszaną z łyżką koncentratu pomidorowego i łyżką śmietany, dodajemy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Zapiekamy pod przykryciem 30-40 minut (180 stopni).

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Belarus-Russiy.
#1 — pisatel
(85.196.1**.*) — 2012-06-02, 17:38

Захаренко расстреляли, а потом сожгли. 15 лет я утверждаю и пишу о том что большевик Лукашенко покровитель убийц, а значит и сам убийца и преступник, а КГБ террористическая структура по отношению к своему народу, написал об этом две книги. Событие 19-го декабря подтвердили это как еще один факт для фашиста Лукашенки и убийц из КГБ для возбуждения дела в Международном трибунале, по примеру Милошовича. В сайте www.novinite.com на ссылка http://www.novinite.com/view_news.php?id=124052 и http://www.novinite.com/view_news.php?id=124082 есть наше совместное интервью с Боби Ташков на английском языке. Смотрите нас на живо по этому теле адресу; http://www.bnptv.info/tv/index.php/kultura/spoezia/540-2009-10-16-10-26-20 ; Pisatel Vashkevich ,Привет всем моим приятелям. Вот мой новый телефон 0882/273163. Заповядайте! Oфицер разведки ГРУ, полковник Владимир Бородач провел онлайн-конференцию на сайте «Радыё Свабода». Oдин из пользователей спросил о судьбе генерала Юрия Захаренко, который пропал без вести. По словам Бородача, Захаренко «захватил лукашенковский эскадрон смерти, его подвергли жестоким пыткам, били, применили психотропные спецсредства. У генерала выбивали признание якобы о подготовке государственного переворота. Поняв, что в суде он не подтвердит своих показаний, его расстреляли». Владимир Бородач сказал, что он вышел на след преступления и встретился с начальником крематория Северного кладбища. Начальник, по приказу людей из спецслужб, незаконно сжег тело Захаренко. Второй встречи Бородача с начальником крематория не было: кто-то напал на человека, избил, облил бензином и сжег. После этого происшествия полковник Бородач, предупрежденный людьми из спецслужб, решил покинуть Беларусь. Сейчас он живет в эмиграции в Германии.

Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)

Świńskie nóżki z fasolą

Jest to potrawa dla tych którzy lubią obgryzać kostki, chrupać chrząstki i smakują w tłustych częściach golonki. Doskonała do piwa lub spotkania przyjaciół przy wódce, (...)