Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Postna kapusta

Kapusta

Kapusta

Arnold Toczyski

Źródło: NaKaszy.pl / 2011-04-21, 09:05

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą zwyczajną. W potrawie łatwo dało się zauważyć całe grzyby ale było coś jeszcze. W końcu okazało się że o smaku tej kapusty decyduje korzeń selera.

 

Składniki
biała kapusta (pół średniej główki)
pół średniego selera
średnia marchewka
średnia cebula
250g grzybów (solonych, mrożonych lub ostatecznie marynowanych)
pomidor lub łyżka koncentratu pomidorowego
dwie łyżki oleju
liść laurowy, sól, pieprz

 

Przygotowanie
Kapustę pokroić dużą kostkę (2cm na 2 cm). Cebule pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej na dnie dużego garnka. Cebula ma się zeszklić po czym dorzucamy kapustę i dolewamy dwie szklanki wody, dodajemy liść laurowy, sól. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Dokrajamy też w plasterki seler i marchewkę, z grzybami wrzucamy do garnka. Kapusta teraz jest dość twarda więc gotujemy całość około godziny. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)

Świńskie nóżki z fasolą

Jest to potrawa dla tych którzy lubią obgryzać kostki, chrupać chrząstki i smakują w tłustych częściach golonki. Doskonała do piwa lub spotkania przyjaciół przy wódce, (...)