Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Maslenica

Maslenica

Maslenica

Arnold Toczyski

2011-03-05, 14:41

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone w kalendarz liturgiczny starosłowiańskie święto powitania wiosny. Święto to w państwie świeckim związane jest z festynami.

Maslenica jako potrawa jest związana z nadchodzącym postem czyli jest sytna i mięsna. Są to bliny połączone z maczanką zrobioną ze słoniny, mięsa, jajka i śmietany. Doszukując się prastarych symboli blin można traktować jako symbol słońca, zdobywamy cząstkę jego potęgi jedząc pięknego żółtego blina. Jajko które jest nieodłączną częścią maslenicy to oczywiście symbol nowego życia, nadchodzącej wiosny.

Przepisów na bliny jest mnóstwo, płaskie, pulchne, naleśnikowe i racuchowe, z mąki pszennej i z mąki gryczanej. W tym wypadku będą to bliny szybkie. Samą maczankę każdy może zrobić po swojemu, ważne żeby było trochę słoniny, do której można dodać dowolnego innego mięsa, podstawą jest wbicie jajka (jak na sadzone, nie mieszamy) no i aby była to prawdziwa kuchnia białoruska na koniec obowiązkowo dodajemy łyżkę śmietany.

 

Składniki:
Bliny
400g/1.75 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru (w kubeczkach w sklepie jest dokładnie taka ilość)
1,25 szklanki mąki
1 jajko
łyżka oleju lub roztopionego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 

Maczanka
100 g słoniny
100-200g dowolnego mięsa (boczek, kiełbasa, łopatka itp. itd.)
3 jajka
2 łyżki śmietany

 

Mąkę, zsiadłe mleko, jako, olej i sól, proszek do pieczenia (z proszku do pieczenia można zrezygnować, w smaku bliny nic nie stracą, będą mniej pulchne) wsypujemy do wysokiej miski i mieszamy (można użyć blendera) w wersji bardziej eleganckiej białko możemy oddzielnie ubić na pianę i wmieszać do masy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki blinów.

Maczankę robimy podsmażając słoninę i mięso, następnie wbijamy jajko, ścinamy je lekko lub mocno, jak lubimy, pod koniec dodajemy śmietanę i po chwili podajemy na stół.

Bliny maczamy w jajku i maczance i wcinamy aż się uszy trzęsą.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)

Świńskie nóżki z fasolą

Jest to potrawa dla tych którzy lubią obgryzać kostki, chrupać chrząstki i smakują w tłustych częściach golonki. Doskonała do piwa lub spotkania przyjaciół przy wódce, (...)