Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Kasza z warzywami

Kasza z warzywami

Kasza z warzywami

Arnold Toczyski

Źródło: NaKaszy.pl / 2011-02-20, 15:31

Składniki:

50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)
pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)
1 średnia cebula
1 średni ziemniak
1 duża marchewka
pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
sól, pieprz

 

Słoninę, cebulę, marchewkę kroimy w średnią kostkę, ziemniaki kroimy w kawałki grubości około pół centymetra. Słoninę rzucamy na patelnię, na duży ogień i smażymy około pięciu minut aż skwarki zaczną nabierać koloru, dorzucamy cebulę i smażymy kolejne 10 minut na dużym ogniu aż cebulka się ze złoci. Jednocześnie ziemniaka i marchew wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Wtedy dorzucamy do gotujących się warzyw kaszę i groszek. Podkręcamy ogień żeby wszystko się zagotowało i gotujemy dalej na małym ogniu przez 5 – 10 minut (do czasu aż kasza wciągnie całą wodę). Wtedy dodajemy z gorącej patelni słoninę z cebulą, mieszamy, gasimy ogień i zostawiamy pod przykryciem na piętnaście minut. (jeśli słonina z cebulą ze złociły się wcześniej można ją też wcześniej dodać).

 

Kaszę podajemy z pomidorami ze śmietaną lub jakąkolwiek inną surówką czy marynatą. Jeśli kasza jest na nasz smak za mało słona skrapiamy ją sosem sojowym.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)

Świńskie nóżki z fasolą

Jest to potrawa dla tych którzy lubią obgryzać kostki, chrupać chrząstki i smakują w tłustych częściach golonki. Doskonała do piwa lub spotkania przyjaciół przy wódce, (...)