Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Ziemniaki to podstawa

Ziemniaki smażone

Ziemniaki smażone

Arnold Toczyski

2011-02-15, 09:15

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są tacy, którzy twierdzą, że ziemniaka przed smażeniem należy najpierw podgotować, ostudzić i dopiero w tedy na patelnię, ale tyczy się to tylko frytkownicy gdyż podgotowany ziemniak nie bierze tłuszczu a świeży jest jak gąbka. Podgotowany ziemniak to jednak nie ten sam smak a na patelnię nalewamy tyle oliwy ile chcemy więc nadmiar tłuszczu nie jest tu przeszkodą (o ile oczywiście mamy dobrą nieprzystającą patelnię). Najlepiej więc pokroić ziemniaka na plasterki i wrzucić go na oliwę na patelnię, najpierw na dużym ogniu, niech się zarumieni, poprzewracać żeby inne plasterki też się zarumieniły, potem zmniejszyć ogień i smażyć na średnim jakieś piętnaście minut pod przykryciem (oczywiście czasem przewracać), dodać pokrojoną w talarki cebulę i smażyć pod przykryciem kolejne dziesięć minut na średnim ogniu, następnie podkręcić ogień na duży na jakieś pięć minut i gotowe. W sumie ziemniaki smaży się 35-40 minut, doprawia się je solą i pieprzem, ewentualnie pod koniec można dosypać ziół prowansalskich. A podajemy smażone ziemniaki koniecznie z gęstą śmietaną, w końcu ten kącik inspirowany jest kuchnią białoruską, a na białoruskim talerzu bez śmietany ani rusz.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Świńskie nóżki z fasolą

Jest to potrawa dla tych którzy lubią obgryzać kostki, chrupać chrząstki i smakują w tłustych częściach golonki. Doskonała do piwa lub spotkania przyjaciół przy wódce, (...)