Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Białostocka księgarnia Akcent promocja „Kuchni białoruskiej” Jurijego Kaczuka.

www.racyja.com

www.racyja.com

2010-12-21, 12:42

W środę o godzinie 18.00 w białostockiej księgarni Akcent odbyła się promocja książki Juriego Kaczuka „Kuchnia białoruska. Moje smaki”.

Jurij Kaczuk mieszka w Zelwie koło Wołkowyska i od lat zajmuje się praca badawczą nad białoruską kuchnią. Książka, którą będzie promował w Białymstoku jest plonem tych badań. 227-stronicowa książka jest bogato ilustrowana i zawiera opisy potraw mięsnych, opartych o nabiał, zakąsek, a także nalewek. Autor wszystkie potrawy samodzielnie przygotował, sfotografował i wypróbował.

Przed kilku laty przedstawiciele portalu www.bialorus.pl gościli u Juriego nad jeziorem Zelwa. Jedliśmy wyśmienitą zupę rybną na szczupakach własnoręcznie złowionych przez autora poradnika i doskonałe szaszłyki z kilku rodzajów mięsa.

Z książką Juriego zapoznamy się tym chętniej, że nie mamy wątpliwości, iż Jurij wie o czym pisze.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Re: Białostocka księgarnia Akcent promocja „Kuchni białoruskiej” Jurijego Kaczuka.
#1 — Mounik
(78.88.84.***) — 2011-01-12, 23:50

A ja widzę, że "MOC smaku"...

Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)