Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Kaczka grodzieńskiej opozycji

Kaczka z gruszkami

Kaczka z gruszkami

Dodatki :: Galeria zdjęć

Arnold Toczyski

2010-12-18, 15:17

To danie najbardziej tajne w całej kuchni białoruskiej. Do dziś było tajemnicą, o której wiedzieli tylko nieliczni. Przy tej potrawie toczono dyskusje kluczowe dla podstawowych spraw białoruskiej polityki.

Kaczka grodzieńskiej opozycji to nie tylko przepis na to jak upiec pyszną kaczkę ale również procedura tajnych spotkań. Dzieje się to tak: Gdy któryś z działaczy grodzieńskiej opozycji spotka drugiego „przypadkiem” na ulicy i okazuje się, że jest jakiś ważny temat, który trzeba omówić w zaufanym gronie pojawia się szansa na przygotowanie Kaczki Grodzieńskiej Opozycji. Aby urządzić takie spotkanie trzeba najpierw zebrać niezbędne fundusze, obaj aktywiści podliczają posiadane pieniądze, a te zwykle okazują się sumą zbyt małą, wtedy rozpoczyna się poszukiwanie kolejnych opozycjonistów tak aby zebrać wystarczający kapitał. A pieniędzy trzeba nie mało bo musi wystarczyć na kaczkę i na wódkę bo nieodłącznym elementem tego przepisu jest litr wódki na dwóch uczestników spotkania. Tak więc poszukiwania kolejnych uczestników opozycyjnego spotkania trwają tak długo aż zebrana zostanie wystarczająca suma pieniędzy, a pamiętać trzeba że z każdym nowym aktywistą wzrasta liczba potrzebnych butelek wódki, choć na całe szczęście nie zwiększa się liczba potrzebnych kaczek, kaczka jest zawsze tylko jedna ale wódki zawsze musi być pół litra na głowę.

 

Składniki:
Kaczka (im większa tym lepsza, ponad dwa kilo)
kilo gruszek
250g pieczarek
ryż (125 g)
dwie łyżki musztardy (najlepiej z całych ziaren gorczycy)
dwie łyżki chrzanu
cztery łyżki oleju
majeranek
słodka papryka
sól, pieprz

Przygotowanie kaczki: Marynatę robimy mieszając musztardę, chrzan, olej, paprykę, majeranek. Marynatą wysmarowujemy kaczkę z zewnątrz i od środka. Kaczka musi się marynować co najmniej trzy godziny przed włożeniem do piekarnika. Nadzienie robimy z ugotowanego ryżu, pokrojonych gruszek i podsmażonych pieczarek. Kaczkę napychamy ryżem zostawiając pozostałą część do podania gotowej kaczki. Kaczka piecze się ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.

Przepis na kaczkę nie musi być przestrzegany restrykcyjnie i składniki mogą być zmieniane. Zamiast ryżu można użyć kaszę albo, jeśli jest więcej uczestników spotkania, mielonego mięsa aby zwiększyć ilość porcji. Według autora przepisu na Kaczkę Grodzieńskiej Opozycji składniki można zmieniać dowolnie, ba nawet można, jeśli sytuacja jest ekstremalnie trudna, zrezygnować z kaczki, jedynie nie można w tym przepisie pominąć wódki. Nawet jeśli nie ma kaczki a jest tylko wódka, to i tak spotkanie konspiracyjne można zaliczyć jako „Kaczka Grodzieńskiej Opozycji”.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)