Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Omlet po chłopsku

Omlet po chłopsku

Omlet po chłopsku

Arnold Toczyski

2010-12-12, 15:07

Jako że zima najwyraźniej zawitała do nas na dłużej nie ma co się obawiać trochę bardziej kalorycznych potraw. Dziś polecam omlet po chłopsku, czyli jak się leży - ze słoniną.

Omlet różni się w tym wypadku od jajecznicy tym, że dodajemy do niego trochę mąki i smażymy na placek.

 

Składniki (na jedną osobę)
2 jajka
100g słoniny
łyżka mąki
¼ szklanki mleka
sól, pieprz

 

Rozpoczynamy od pokrojenia słoniny w kawałki i wrzucamy je od razu na patelnię, aby zanim rozmieszamy masę na omlet zrobiły się już skwarki. Następnie rozprowadzamy widelcem w małej miseczce mąkę z zimnym mlekiem. Wbijamy dwa jajka i teraz rozbijamy wszystko na jednolitą masę (jeśli chcemy aby omlet był bardziej puszysty możemy najpierw jajka ubić oddzielnie i dopiero wtedy rozmieszać z mąką i mlekiem, a jeśli chcemy aby omlet był extra puszysty możemy oddzielnie ubić białka na pianę i dopiero wtedy rozmieszać z mąką, mlekiem i żółtkami).

Skwarki już się podsmażyły więc można wlać na gorącą patelnię masę omletową. Muszę się przyznać, że najpierw odlewam nadmiar tłuszczu, który wytopił się ze słoniny i tym, którzy nie boją się pomstowania naszych przodków radzę postąpić podobnie.

Wlewając masę na patelnię do skwarek na początku mieszamy omlet intensywnie na dużym ogniu. Gdy duża część masy się zetnie zmniejszamy ogień i rozkładając omlet równomiernie na całą patelnię, smażymy minutę - dwie. Teraz omlet trzeba przewrócić na drugą stronę, jeśli ktoś nie potrafi dokonać popisowego salta i obrócić omlet w powietrzu należy podzielić omlet na cztery trójkąty i przewracać każdy po kolei (trzeba to robić dość szybko aby się nie przypalił). Na drugiej stronie dosmażamy omlet na małym ogniu z dwie minuty. Serwujemy.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)