Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Kasza po witebsku

Kasza po witebsku

Kasza po witebsku

Arnold Toczyski

Źródło: NaKaszy.pl / 2010-12-06, 12:37

Ziemniak, który jest królem kuchni wschodnich, jak wiadomo przybył na ziemie polskie i wielkiego księstwa litewskiego dopiero w dziewiętnastym wieku. Wcześniej podstawą wyżywienia były krupy, czyli kasze oraz chleb. Kasze pojawiają się na dzisiejszych stołach rzadko, a przecież warto jeść coś więcej niż ziemniaki i ziemniaki. Kasza po witebsku to rozwiązanie pośrednie, kasza i ziemniaki pół na pół. Można sobie wyobrazić, że było to rozwiązanie używane, gdy włościanie starali się przestawić na nowość, którą były ziemniaki. Jest to danie bez wątpienia pochodzące ze starodawnej, prostej kuchni ale z pewnością nie starsze niż jakieś 180 lat. Doskonały przepis na to aby zaskoczyć gości i mieć pewność, że na pytanie „Czy jedliście kiedyś coś takiego?” uzyskać zdumiony wyraz twarzy i autentyczne „Nie.” Do tego swobodnie można zmyślać historię o tym, że jest to przepis pra pra prababki.

 

Składniki:
pół szklanki kaszy (drobnej lub średniej)
cztery średnie ziemniaki
pół szklanki mleka
150 g słoniny
sól, pieprz

 

Kaszę należy ugotować (pół szklanki kaszy, szklanka wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez pięć-dziesięć minut, wyłączyć ogień i trzymać dalej pod przykryciem aż dojdzie). Ziemniaki obrać i ugotować. W trakcie gotowania ziemniaków słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć na skwarki. Można też włączyć piekarnik aby się nagrzał. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc jednorodną masę dodając przy tym całe mleko. Do ziemniaków dodać skwarki, ugotowaną kaszę, sól, pieprz. Wymieszać i włożyć do żaroodpornego naczynia, które można najpierw wysmarować tłuszczem pozostałym ze smażenia skwarek. Naczynie, przykryte, wstawić na dwadzieścia minut do piekarnika (150-180 stopni). Przepis nie mówi z czym kaszę należy podawać, w tym przypadku jako mięso można użyć smażone paski wieprzowiny ale może być dowolne inne. W przepisie zamiast słoniny można w wersji wegetariańskiej użyć masła.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)