Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Grzybowa solanka

Solanka

Solanka

Arnold Toczyski

2010-09-18, 11:30

Solanka to zupa, która przybyła do kuchni białoruskiej z Rosji. Jej trzy główne odmiany to mięsna, rybna, grzybowa. Podstawową cechą solanki jest kwaśno-słony smak i to, że składa się z mieszanki składników w różnych postaciach, w przypadku grzybowej ze grzybów kwaszonych, solonych i marynowanych. W dzisiejszych czasach zbieranie tak wielu składników jest kłopotliwe więc przetestujemy dziś grzybową solankę sezonową, czyli zrobioną ze świeżych grzybów a zupę zakwasimy kiszonym ogórkiem (tu należy pamiętać o tym, że kiszonego ogórka dodajemy z umiarem dla kwasku, a nie po to, aby robić zupę ogórkową).

 

Składniki:

Pół kilo żeberek lub kostka rosołowa (wołowa lub warzywna)
Kilogram grzybów leśnych
Duża cebula lub dwie średnie
Dwa średnie ziemniaki 
Dwa średnie ogórki kiszone
Duży pomidor
Śmietana
Oliwki, pietruszka lub koperek, cytryna

 

Przygotowanie

Do przygotowania zupy potrzebujemy wywaru (1l-1,5l). Prawidłowo powinien być to wywar mięsny, który robimy gotując do miękkości żeberka, ale jeśli chcemy zupę lżejszą lub bez mięsną możemy użyć kostki.

Grzyby różnych gatunków (używamy tylko grzyby co do których jesteśmy pewni, że są jadalne) kroimy w duże kawałki i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej na dużym ogniu. Po kilku minutach zmniejszamy ogień na średni i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy cebulę i dusimy dalej 10-15 minut.

Następnie wrzucamy zawartość patelni do wcześniej przygotowanego, gotującego się wywaru. Jeśli był to wywar robiony na żeberkach, przed wrzuceniem grzybów wyjmujemy je z garnka (mięso z żeberek wrzucimy do solanki z powrotem na sam koniec).

Zupę gotujemy na bardzo małym ogniu, ok. pół godziny. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kolejnych 15-20 minutach gdy ziemniaki będą miękkie ale nie rozpadające się do zupy dodajemy starkowany ogórek kiszony (można dodać też dwie łyżki soku z ogórków) i pokrojonego w małą kostkę kostkę pomidora (kwas z ogórka powoduje, że ziemniaki są bardziej ścisłe i twardsze, dodany wcześniej spowodowałby, że ziemniaki by się nie ugotowały). Jeśli jest to solanka na wywarze mięsnym dodajemy z powrotem mięso.

Gotujemy wszystko razem kolejne 10 minut i zupa jest gotowa. Podajemy ją z plasterkiem cytryny, oliwkami (można oliwki dodać również pod koniec gotowania), łyżką śmietany oraz posypujemy pietruszką.

 

Oczywiście każda zupa z grzybami na drugi dzień jest lepsza, a solanka nabiera jeszcze kwasku.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)