Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

Maczanka

Maczanka

Maczanka

Arnold Toczyski

2010-09-13, 11:03

To znak firmowy tradycyjnej kuchni białoruskiej. Przypomina gulasz wieprzowy ale najważniejszą cechą tej potrawy jest to, że spożywa się ją maczając w niej kawałki placków ziemniaczanych, blinów lub chleba.

Cechą charakterystyczną maczanki są również składniki. Oprócz wieprzowiny (w wersji tradycyjnej tłustych kawałków, w nowoczesnej schabu) w maczance musi znaleźć się odrobinę białej kiełbasy.

 W przypadku robienia maczanki ze schabu jest to potrawa szybka w przyrządzeniu i chuda.

 Proponowane składniki na dwie osoby:

200 g schabu
50 g białej kiełbasy
pół średniej cebuli
pół kostki rosołowej (wołowa, z kury lub warzywna)
łyżka mąki
łyżka gęstej śmietany
ziele angielskie, liść laurowy

 Przygotowanie:

Schab należy pokroić w małe, cienkie (0,5 cm) paski. Na patelnie wrzucić najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć minutę na średnim ogniu, następnie dorzucić wieprzowinę i plasterki kiełbasy, przesmażyć razem na dużym ogniu kolejne dwie minuty. Całość należy wrzucić do garnka z zagotowaną szklanką wody, połową kostki rosołowej, zielem angielskim i liściem laurowym. W przypadku schabu całość nie musi gotować się długo (góra 5 minut), inne części wieprzowiny do czasu gdy będą miękkie. (gdy gotujemy dłużej wody ubywa, więc należy jej dodawać).

Gdy mięso jest miękkie, w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy łyżkę mąki (roztwór musi być płynny, jeśli jest gęsty dolewamy więcej wody bo nie chcemy by wyszyły nam kluski). Płynny roztwór wody i mąki wlewamy do gotującej się w wodzie wieprzowiny i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy obowiązkowo łyżkę gęstej śmietany i szczyptę soli do smaku.

Maczanka jest gotowa do spożycia. Tradycyjna kuchnia zachęca jeszcze do wstawienia jej na 20-30 minut do piekarnika, co można zrobić ale nie jest to konieczne.

Maczankę podajemy z plackami ziemniaczanymi, blinami, kluskami lub w najmniej skomplikowanym wydaniu z chlebem. Rodzaj dodatku nie ma aż takiego znaczenia. Najważniejsze jest to, że jedząc maczamy, maczamy, maczamy.

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)