Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: artykuł

W Złotym Cielonku polecamy bycze jajca

Bycze jajca

Bycze jajca

Arnold Toczyski

2010-07-17, 14:52

Złoty Cielonek to restauracja w Gronie, która jest jedną z bardziej renomowanych w całej Białorusi. Złoty Cielonek zajął, kilka lat temu, pierwsze miejsce w konkursie na białoruską restaurację. Sława tego miejsca brała się z dobrej kuchni i szalonych dansingów.

Kuchnia swoją uprzywilejowaną pozycję zajęła w dawnych czasach gdy Złoty Cielonek był restauracją, której właścicielem były grodzieńskie zakłady mięsne. To powodowało, że kuchnia była zaopatrzona w najlepsze mięso, niedostępne innym zakładom gastronomicznym. Pozwalało to również wprowadzić do menu takie rzadkie potrawy jak bycze jajca, chwosty czy mózgi. A przez to Złoty Cielonek stał się jedną z nielicznych` kuchni w Białorusi serwujących kuchnię tradycyjną.

Obecnie restauracja zmieniła właściciela i nie serwuje już tej samej jakości jedzenia co kiedyś, choć poziom jest nadal przyzwoity, a co najważniejsze, w śród ciepłych zakąsek nadal serwowane są bycze jajca. Potrawa ta jest w Polsce znana z kuchni francuskiej lub hiszpańskiej a okazuje się, że tuż za miedzą w Grodnie również taki specjał jest serwowany.

Potrawę przygotowuje się prosto. To co nie jest łatwe, to zdobycie byczych jąder. Najlepiej mieć znajomości w grodzieńskich zakładach miejskich, ale takie dojścia nie są najłatwiejsze do zdobycia. W domowych warunkach można użyć w zastępstwie nerek wołowych lub wieprzowych, ewentualnie podrobów drobiowych jak np. żołądki.

W przypadku byczych jąder (trzeba je najpierw obrać z twardej skórki) lub nerek przygotowanie polega na krótkim przesmażeniu z cebulą a następnie duszeniu przez ok 10 minut i dodaniem pod koniec śmietany. Przyprawia się je papryką lub pieprzem ziołowym, doprawia solą pieprzem i posypuje koperkiem. W przypadku stosowania innych podrobów jak na przykład żołądki kurze, dusić należy dłużej 30-40 minut, również pod koniec dodać śmietany.

Nie podaję dokładnego przepisu bo każdy może tu eksperymentować sam. A jeśli ktoś chce spróbować prawdziwych siemienników namawiam do udania się do Złotego Cielonka w Grodnie i zamówienia dania o nazwie Tieliacze nieżnosti, pod taką właśnie nazwą ukrywają się w dziale gorących zakąsek bycze jajca.  

Wróć do :: Kuchnia białoruska :: Strona główna

Komentarze

Wymagane pola formularza zostały oznaczone *.
E-mail użytkownika nie jest ujawniany — służy on wyłącznie do skontaktowania się z autorem w przypadku, gdy przesłany przez niego komentarz wzbudza wątpliwości moderatora.
Komentarze są publikowane po zaakceptowaniu przez moderatora.
Komentarze nie na temat — jest on zadany przez powyższy artykuł — są usuwane.

Imię/ nick *
E-mail *
Tytuł
Komentarz *
 
Kuchnia białoruska :: najnowsze artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Postna kapusta

Przebywając w agroturystyce we wsi Luna pod Grodnem zostałem poczęstowany bardzo smaczną kapustą. Trochę czasu zajęło mi rozpoznanie na czym polega różnica w smaku między kapustą (...)

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. W zasadzie jest to nazwa tygonia przed rozpoczęciem postu, wprowadzone (...)

Kasza z warzywami

Składniki: 50 -100g słoniny (w przypadku wersji bezmięsnej używamy oliwy i odrobiny masła)pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej drobnoziarnistej)1 średnia cebula1 średni (...)

Ziemniaki to podstawa

Czasem co najprostsze to najlepsze, czyli: ziemniaki. Smażone na patelni, nie żadne frytki czy kulki a zwykły ziemniak pokrojony na talarki i usmażony na oleju, oliwie lub smalcu. Są (...)