Bialorus.pl na Facebook
Kuchnia białoruska :: wszystkie artykuły

Gołąbki po białorusku

W kuchni białoruskiej gołąbki można zrobić na trzy sposoby. Pierwszy klasyczny, czyli znane z polskiej kuchni domowej gołąbki tradycyjne, zawijane liście kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym. (...)

Wróć do :: Strona główna

Kuchnia białoruska :: eksponowane artykuły

Grzybowa solanka

Solanka to zupa, która przybyła do kuchni białoruskiej z Rosji. Jej trzy główne odmiany to mięsna, rybna, grzybowa. Podstawową cechą solanki jest kwaśno-słony smak i to, (...)

Maczanka

To znak firmowy tradycyjnej kuchni białoruskiej. Przypomina gulasz wieprzowy ale najważniejszą cechą tej potrawy jest to, że spożywa się ją maczając w niej kawałki placków ziemniaczanych, (...)

Śledź po białorusku

Tajemnicą tego przepisu jest oczywiście śledź. Nie może to być zwykły filet wyciągnięty z beczki lub plastikowej tacki. Śledź po białorusku wymaga użycia śledzi litewskich niefiletowanych. (...)